Dit is wat LED verlichting doet met zwembadverlichting

Posted on 01 Apr 2014

De Vrolijke wereld van zwembadverlichtingIn Zwolle is het meest duurzame zwembad van Europe geopend. Met een stevig pakket aan geavanceerde technieken die allemaal zijn gericht op optimale energie besparing. Dit zwembad mag zich met recht de Vrolijkheid noemen.

Natuurlijk is het gebouw voorzien van zonnepanelen en verhoogde isolatie. Het pand is ook uitgerust met  een warmte terugwin systeem, spoelwater en koelsysteem, grijs watercircuit, aansluiting op een bio massa installatie en last but not least 100% Led verlichting.

Als eerste zwembad in heel  Europa is de Vrolijkheid van voordeur tot achterdeur voorzien van Led verlichting. De entree, toiletten, kleedruimtes, fitnessruimte en horeca baden allemaal in Led licht. Ook onder water lichten Led lampen de zwemmers bij.

Een heel zwembad verlichten met  Led lampen is nog niet eerder vertoond. Tot voor kort reikten de mogelijkheden van deze verlichting op gebied van lichtsterkte, ophanging en waterdichtheid nog niet ver genoeg om te voldoen aan de eisen en normen.  Ondertussen heeft de techniek natuurlijk niet stil gestaan en heeft de Led lamp zich ontwikkeld tot een zeer geschikte  partner in een zwembad. Zonder compromissen te hoeven doen  op het gebied van lichtsterkte, kleur of functionaliteit,  kan tegenwoordig een heel zwembad worden uitgerust met Led verlichting.

Sfeermaker

Led verlichting heeft veel mogelijkheden als het gaat om sfeerbepaling. Zelfs veel meer dan traditionele verlichting zoals de vaak gebruikte TL balk.

In de Vrolijkheid wordt er optimaal gebruik van gemaakt van de sfeervolle Leds. Alle verlichting in het zwembad is aangesloten op een centraal besturingssysteem. Zo kan per bad, per type lamp en zelfs per individuele lamp de lichtsterkte en kleur worden ingesteld, ook onder water. Met een druk op de knop kan voor elk type activiteit in het zwembad een ander verlichtingsprogramma worden gekozen. Wanneer bepaalde bassins niet worden gebruikt, kan de verlichting worden gedimd. Dat levert natuurlijk ook weer een besparing op. Als er discozwemmen is, zorgt de verlichting juist voor een complete metamorfose met een kleurenspektakel afgestemd op de gewenste sfeer.

Als er een bad over de dam is…

De vrolijkheid in Zwolle laat zien welke prachtige mogelijkheden led verlichting biedt. De Nederlandse firma EVA Optic is het brein achter de verlichting in dit hypermoderne zwembad. Inmiddels stromen de opdrachten binnen. Steeds  meer zwembaden kiezen voor de zuinige en veelzijdige Led verlichting. Ook het nieuwe Olympische zwembad in Utrecht is voorzien van Led verlichting.

Zin om eens te zwemmen in het duurzaamste zwembad van Europa? Kijk opwww.optisport.nl/vrolijkheid. Meer informatie over de Led lampen in dit zwembad vind je op www.evaoptic.nl.