Winterdepressie? Ga hem te lijf met lichttherapie!

Posted on 25 Jan 2014

Buiten blijft het bitter koud en guur. De meteorologische lente begint op 21 maart, maar vadertje Winter lijkt nog geen haast te maken om ons te verlaten. Veel mensen hebben tijdens de winter last van een stevige dip. Door de kou, het sombere weer en het donker ontstaat er een gebrek aan zonlicht waardoor bepaalde stofjes in het lichaam niet of op een ongebruikelijk moment worden aangemaakt. Mensen slapen niet goed, voelen zich moe en lusteloos en krijgen sombere gedachtes.

"Lichttherapie kan een winterdip verzachten of zelfs voorkomen"

In Lapland, waar het 24 uur per dag donker is in de winter, pakken ze de zaken beter aan. Tijdens het winterseizoen doet iedereen een stapje terug en wordt het tempo van leven rustiger. Op deze manier spring je zuiniger om met je reserves en je energie, waardoor je het langer uithoudt.

In Nederland echter zijn we graag druk, druk, druk en jagen we onszelf liever over de kop dan dat we meedeinen met het ritme van de natuur. Niet verwonderlijk dus dat hier in ons koude, donkere kikkerlandje veel mensen last hebben van een Seasonal Affective Disorder, oftewel winterdepressie.

Lichttherapie kan een winterdip verzachten of zelfs voorkomen. Tot een aantal jaren geleden was lichttherapie alleen in het ziekenhuis mogelijk.  Inmiddels kan je dit gewoon thuis aan de ontbijttafel doen. Alles wat je nodig hebt is een lichttherapie lamp en een stopcontact.

Lichttherapie beïnvloedt de biologische klok via de ogen. Het lichaam krijgt zo een overduidelijk signaal dat de dag is begonnen. De normale processen worden vervolgens opgestart zodat het natuurlijke 24 uur ritme weer op gang komt.

Lichttherapielampen die met Led werken

Voordat je nu naar de winkel rent om een lamp te kopen, is het van belang om even goed uit te zoeken welke lamp geschikt en veilig is. Vergelijk bijvoorbeeld de therapieduur. Je wilt niet om 5.00 uur op moeten staan om je lijf om 7.30 uur het signaal te geven dat het tijd is om wakker te worden. Een korte behandeltijd is dus van belang.

Kijk ook goed naar welke soort lampen er worden gebruikt. Een therapielamp die alleen uit blauw licht bestaat, maakt je goed wakker, maar kan ook blijvende schade aan de ogen veroorzaken. Dit verschijnsel heet blue light hazard en treedt alleen op bij blauw licht. Gecombineerd met andere kleuren is er dus niks aan de hand.

Natuurlijk zijn er inmiddels ook lichttherapielampen die met Led werken, zoals de Litepod Led van Goodlite. Bekijk de website voor het hele assortiment: www.goodlite.nl. Ook www.lichttherapie.nl heeft een grote keuze aan lampen.