Deze LED lamp werkt op zwaartekracht

Posted on 25 Jan 2014

Als je thuiskomt en het licht aanknipt, je espressomachine aanzet en je tablet opent, sta je er waarschijnlijk niet bij stil, maar het feit is dat ruim 1,5 miljard mensen op deze aarde geen toegang hebben tot betrouwbare elektriciteit en dus verlichting. Toch zitten deze mensen ook niet graag in het donker en maken ze daarom massaal gebruik van een uitvinding uit de vorige eeuw: de petroleumlamp.

De petroleumlamp biedt op het gebied van gezondheid en milieu eigenlijk alleen maar nadelen. De brandstof is peperduur, de open vlam levensgevaarlijk, de dampen zijn vergelijkbaar met het roken van twee pakjes sigaretten per dag en de uitstoot is aanzienlijk. Hoogste tijd dus voor een goed alternatief dat bovendien financieel haalbaar is voor de armsten van deze wereld.

Een Brits bedrijf ging hier eens goed over nadenken. In eerste instantie richtte de research zich op zonne-energie, maar naarmate het proces vorderde vonden de technici dat dit project de ruimte bood voor een meer onconventionele aanpak. Zo ontstond het idee voor de GravityLight.

Een lamp op zwaartekracht? Die kenden we nog niet. Zonne-energie en oplaadbare batterijen bieden al een duurzame oplossing voor onze honger naar energie. Daar komt de zwaartekracht nu (opnieuw) bij. Deze techniek werd al gebruikt bij de klassieke klok en zorgde voor de aandrijving van het uurwerk en het vogeltje van de koekoeksklok dat elk uur naar buiten wipte. Een lumineus idee dus om deze volstrekt milieuveilige techniek ook toe te gaan passen op verlichting.

Gravitylight lijkt een goed antwoord te geven op de vraag naar veilige, betaalbare en duurzame verlichting in ontwikkelingslanden. Deze LED-lamp loopt op zwaartekracht en gebruikt geen batterijen of stroom.  Deze ouderwetse techniek brengt duurzame verlichting binnen handbereik, en vormt zo een haalbaar alternatief voor de petroleumlamp.

Het principe is kinderlijk eenvoudig. Je hangt een zwaar object, zoals een zak zand, aan de ketting van de lamp. De LED-lamp geeft onmiddellijk licht en werkt voor ongeveer een half uur. Dan hang je diezelfde zak zand weer aan de ketting en gaat het licht weer aan.

Verlichting in ontwikkelingslanden: een gewichtige zaak

De aanschafkosten voor de Gravity-light bedragen nu circa 10 dollar. Dat is inclusief lamp, ketting en een zak die kan worden gevuld met stenen of zand. Dit bedrag heeft de eigenaar er binnen drie maanden uit door bespaarde kosten voor de petroleumlamp. Daarna levert de lamp dus een besparing van ruim 3 dollar per maand op. De lamp is dimbaar zodat hij voor verschillende toepassingen kan worden gebruikt. De energie die vrijkomt door het inzetten van zwaartekracht kan bovendien worden gebruikt voor het aansluiten van een leeslampje of radio en voor het opladen van een batterij.

Het bedrijf zoekt nu verdere financiering om het ontwerp te perfectioneren en de aanschafprijs terug te brengen naar 5 dollar.  Voor meer informatie kijk je opwww.deciwatt.org.