Stroom besparen, maar hoe?

Posted on 05 Apr 2014

Het stroomverbruik in Nederland van een gemiddeld huishouden stijgt jaarlijks met ongeveer 7%. En er zijn steeds nieuwe toepassingen die gebruik maken van stroom, zoals bijvoorbeeld de elektrische auto die op komst is. Dit betekent dat niet alleen je portemonnee wordt belast, maar ook het milieu. Slechts 10% van de opgewekte energie in Nederland mag zich groene stroom noemen. Het grotere deel van de elektriciteitsopwekking is simpelweg slecht voor het milieu.

Wat kan je doen om minder stroom te gebruiken?

Stroombesparende apparaten

Regel nummer één: elektrische apparaten aanschaffen, die zuinig zijn op stroom. Een led-tv verbruikt al tot 50% minder stroom.

Let bij het aanschaffen van wasmachine, koelkast, vaatwasser of droger op de energielabel. Op die manier haalt u een energiezuinig huishoudelijk apparaat in huis.

Ook de stofzuiger verbruikt stroom. Stroom besparende stofzuigers kunnen duur of goedkoop zijn. De kunst is bij het aanschaffen de juiste stofzuiger eruit te vissen.

Een 100W gloeilamp brandt met 1 kilowattuur 10 uur lang. Een 10 Watt Led-lamp geeft met dezelfde kilowattuur 100 uren lang licht. Dus alle gloeilampen met spaarlampen vervangen! En niet de tuinverlichting vergeten.

Kies de juiste computer uit. Een gamer-pc verbruikt meestal heel veel stroom. Iemand die de pc alleen maar nodig heeft voor internetgebruik heeft geen computer nodig die veel stroom vreet. Een multimedia pc’tje of een notebook doet het ook.

Gedrag veranderen

Niet alleen de elektrische apparaten zorgen voor een hoge elektriciteitsrekening, het ligt ook vaak aan ons gedrag. Vaak is stroom besparen al mogelijk als je anders omgaat met je apparatuur.

Regel nummer één: altijd het licht en alle apparaten uitschakelen, zodra je ze niet nodig hebt.

Altijd tijdens het koken de deksel op de pan! Het eten is zo sneller klaar en de kookplaat kan eerder worden uitgezet.

Kijk eens goed op welk standje je koelkast of vriezer staat. De koelkast is immers het apparaat in huis dat 24 uur per dag en 365 dagen per jaar op volle toeren staat te draaien. Hoe koud moet je koelkast werkelijk zijn, om je eten vers te houden? Schakel de koelkast dus een standje lager. Laat de kliekjes eerst afkoelen voor ze in de koelkast belanden.

Apparaat uit, uit de stopcontact! Veel elektrische apparaten en opladers verbruiken zolang zij in het stopcontact zitten ongemerkt stroom. Zolang deze niet in gebruik zijn denken wij dat zij geen stroom verbruiken. Maar de schijn bedriegt, er ontstaat een zogenaamd nulllastverlies. Een Dvd-speler die in de zogenaamde stand-by-modus verkeert kan tot met 15 watt aan elektriciteit verbruiken. Dus de stekkers uit het stopcontact of in handige stroombespaarders investeren.