Vergelijk LED Lampen en LED verlichting

Planten en groenten kweken met LED groeilampen

Posted on 28 Jan 2014

Om te kunnen voorzien in de stijgende vraag naar voedsel in de wereld, zijn technologie en slim ondernemerschap vereist. De traditionele landbouw volstaat niet meer om alle wereldburgers te kunnen voeden. Tegelijkertijd verlangen mensen weer naar ‘echt’ eten: groente die geen wereldreis heeft gemaakt, niet is volgespoten met groeimiddel en pesticiden. Sappige groente die smaakt zoals het eruit ziet; naar groente.

"Om de wereld te kunnen voeden in de 21e eeuw, moet het roer radicaal om."

De biologische landbouw levert deze eerlijke producten, maar is niet in staat om de benodigde hoeveelheden te produceren. De wereldbevolking groeit nog steeds, van 7 miljard mensen nu, naar ruim 9 miljard mensen in 2050. De FAO (Food and Agricultural Organisation. www.fao.org) van de Verenigde Naties ziet veel brood in het verantwoord toepassen van technologische oplossingen om het rendement uit beschikbare bronnen drastisch gaan vergroten. Kortom, om de wereld te kunnen voeden in de 21e eeuw, moet het roer radicaal om.


In steeds meer steden zien we het verschijnsel Urban Farming. Op kleine stukjes land en balkonnetjes verbouwen hardwerkende amateurs groenten en fruit voor eigen consumptie. Ook staan ze met hun oogst op marktjes en andere kleinschalige verkooppunten. Eerlijk voedsel, van dichtbij en met liefde gekweekt.


Growndowntown is een initiatief van Greenolive en NwA architecten en zij zien ongekende mogelijkheden in deze Urban Farming, maar dan in een hypermodern jasje. Door toepassing van moderne technologie en zeer grote kennis van plantenfysiologie denken zij de droom van voldoende voedsel voor iedereen te kunnen laten uitkomen. Op een duurzame manier die overal ter wereld kan worden toegepast, kweken zij groenten zonder gebruik te maken van daglicht. Hier komt de Led lamp in beeld. Deze energiezuinige lamp speelt een grote rol in het concept van GrownDownTown. Door de omstandigheden in de natuur na te bootsen creëren ze een omgeving waarin de plant het beste groeit. Het gaat om de balans tussen de juiste hoeveelheid licht in de juiste kleur, in combinatie met een optimale logistiek in de plant (transport van water, voedingstoffen, CO2, zuurstof en suikers). Deze nieuwe manier van landbouw bespaart maarliefst 90% water en 100% pesticiden.


Het kinkt allemaal heel High Tech en zo ziet het er ook uit. Om ruimte te besparen, wordt de groente niet op uitgestrekte akkers, maar gestapeld verbouwd: verticale landbouw. Led lampen zorgen voor licht in alle kleuren van de regenboog en dragen natuurlijk bij aan de duurzaamheid door hun geringe energieverbruik.


Naast deze besparingen levert het Growndowntown principe nog andere besparingen op. De groente kan overal ter wereld worden verbouwd en is dus altijd dichtbij. Vliegen je sperzieboontjes nu nog de halve wereld over om op jouw bordje te komen, straks komen ze van het leegstaande bankgebouw om de hoek. Of misschien wel uit je eigen logeerkamer, als je van tuinieren houdt. Steden worden voor dit deel van de voedselbehoefte zelfvoorzienend.


Bovendien is het mogelijk om volkomen vraaggestuurd te verbouwen. Dat zou hopelijk het einde kunnen betekenen van de beschamende voedseloverschotten die nu worden ‘doorgedraaid’. Onder naam Groenten uit Amsterdam werkt GrownDownTown aan de stadskwekerijen met de ambitie het concept wereldwijd uit te rollen. Voor meer informatie kun je kijken op de website www.groentenuitamsterdam.nl. GrownDowntown zit natuurlijk ook op Facebook en Twitter. De nieuwe website www.growndowntown.coop is in ontwikkeling.

Win een LED lamp

Like ons op Facebook en win een van de ledlamp testsamples die wij maandelijks verloten!


Andere interessante artikelen

led-verlichting

Waarom ook grotten nu LED verlichting hebben

21 Apr 2014
Meer lezen