Philips TLED - de nieuwe LED TL verlichting

Posted on 10 Apr 2014

Een nieuwe doorbraak in LED verlichting werd deze week gepresenteerd door Philips: de TLED. Volgens de fabrikant is dit de meeste energiezuinige lamp ter wereld die tegelijkertijd een recordopbrengst aan wit licht levert. Het prototype buisverlichting lijkt sprekend op een gewone TL buis, maar is tweemaal zo efficiënt.  De TLED produceert 200 lumen per watt aan wit licht van hoge kwaliteit. Dit is een spraakmakende vooruitgang te noemen als je bedenkt dat  TL fluorescentieverlichting 100 lumen per watt oplevert en de ouderwetse gloeilamp slechts 15 lumen per watt. Van die laatste hebben we dus niet voor niets afscheid genomen.

De TLED zou een volwaardige vervanger kunnen zijn voor de veel gebruikte TL lamp. Volgens de berekeningen is de TLED maar liefst de helft zuiniger in energieverbruik. De verlichtingstechnici van Philips zijn er voor het eerst in geslaagd om een verlichtingsrendement van 200 lm/W te bereiken dat kwalitatief hoogwaardig is en bovendien voldoet aan alle normen en criteria voor kantoorverlichting.

Anders dan LED TL

De TLED is overigens niet hetzelfde als de LED TL die nu al op de markt is. Hoewel deze laatste al veel voordelen biedt ten opzichte van de gewone TL buis, streeft de TLED zijn voorganger op alle fronten voorbij. Met  name de hoge lichtopbrengst en energiezuinigheid maakt de TLED zo interessant.

TLED van Philips

Verlichting neemt circa 19% van het wereldwijde energieverbruik voor zijn rekening.  De TL lamp die vooral in kantoren, industrie en andere bedrijfspanden populair is, maakt op dit moment de helft uit van alle verlichting ter wereld.  Als de TLED doorbreekt, zal dat een enorme besparing in energie en kosten betekenen. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld gebruiken de fluorescentiebuizen per jaar gemiddeld 200 terawatt. Als al deze lampen vervangen zouden worden door de TLED, zou er 100 terawatt minder energie worden verbruikt. Dat is evenveel als de productie van circa 50 middelgrote energiecentrales. Omgerekend in geld is dit een besparing van 12 miljard euro. Bovendien komt er 60 miljoen ton minder CO2 in de atmosfeer terecht.

De TLED bevindt zich in de ontwikkelingsfase en het prototype is veelbelovend. De verwachting is dat de TLED 200 lm/W in 2015 op de markt komt. In eerste instantie richt Philips zich op de zakelijke markt voor kantoor en industrietoepassingen. Uiteindelijk zal de TLED ook voor woningen en andere particuliere toepassingen beschikbaar komen.