Nanolight de meest efficiente ledlamp?

Posted on 29 Jan 2014

Een hoog interessant project van de Amerikaanse ontwerpers Gimmy Chu, Tom Rodinger, Christian Yan, de Nanolight LED-lamp. Deze lamp ziet eruit alsof zij uit de knutselhoek van een basisschool is ontsnapt. In plaats van een glazen bol of ook wel ballon genoemd, bestaat het peertje van de lamp uit karton. In dit karton zijn moderne LED-lampjes van de fijnste LED-technologie verwerkt. Volgens de ontwerpers zou deze lamp van karton de energiezuinigste LED-lamp ter wereld worden. De lamp consumeert namelijk slechts 12W en heeft een lichtopbrengst van 1600 lumen. Dit is vergelijkbaar met de helderheid van de ouderwetse 100W gloeilamp.

Maar waarom bestaat deze lamp uit karton? De LED-Lampen die momenteel op de markt zijn, zijn relatief duur in de productie. De meeste LED-lampen kunnen zich meten met de ouderwetse 20 tot 60W gloeilampen. Maar er zijn zo goed als geen goedkope LED-lampen verkrijgbaar die de gloeilamp van 75 tot 100W kunnen vervangen. Dit zou betekenen dat de Nanolight voor de toekomst een interessant en energiezuinige lampentype kan worden. Ook vindt men de lagere productiekosten van deze lamp interessant.

"Maar zeker is dat de Nanolight ongeveer de helft minder warmte produceert dan de huidige LED-lampen"

Bovendien zijn de meeste LED-lampen niet flexibel wat de materiaalkeuze voor het peertje betreft. Een gewone LED-lamp wordt te warm voor een omhulsel van karton of ander materiaal. De warmte die de lamp zelf produceert moet worden afgevoerd  waardoor een speciaal koelsysteem nodig is om de lamp en het omhulsel niet te laten uitbranden. Of de Nanolight geschikt is voor alle materialen wordt nog onderzocht. Maar zeker is dat de Nanolight ongeveer de helft minder warmte produceert dan de huidige LED-lampen. Zo is het risico dat de lamp te warm wordt 50% minder. Ook voor het geval dat de Nanolight tegen alle verwachtingen in toch te warm wordt werd al een oplossing bedacht. De lampen kunnen zichzelf dimmen en koelen op die manier op tijd af. Dit is belangrijk om de levensduur te garanderen dan wel enige schade aan de lamp te voorkomen. In plaats van een glazen bol is de Nanolight dus geschikt voor een bol uit karton of andere materialen, dat maakt de Nanolight zo interessant.  Precies zoals de Amerikaanse ontwerpers het in gedachte hadden.

De Nanolight heeft een levensduur van 30.000 branduren. Dit staat gelijk aan een duurzaamheid van ongeveer vijf jaar. De Nanolight mag zich dus met de huidige LED-types vergelijken en zal op z’n tijd bovenuit steken.

Voor de productie is een 10W lamp gepland die nog energiezuiniger is en een gelijke lichtopbrengst heeft dan de ouderwetse 75W gloeilamp. De Nanolight-technici hebben berekend dat een Nanolight slechts $ 50 aan stroom voor 30.000 branduren zou kosten. In vergelijking met andere lichtbronnen is dat meer dan de helft van de elektriciteitskosten die men met deze lamp zou kunnen besparen.

Of de Nanolight de titel als helderste en zuinigste lamp echt haalt kan gevolgd worden op kickstarter.