Waarom OLED nog beter is dan LED

Posted on 25 Feb 2015

Oled wordt het helemaal. Grote bedrijven als Philips zijn volop bezig prachtige ideeën te ontwikkelen waarbij gebruik wordt gemaakt van de Oled technologie. Oled staat voor Organic Light Emitting Diode. Bij smartphones is de techniek al langer in gebruik. Dat bevalt kennelijk zo goed, dat er een grotere rol voor Oled komt in andere producten.

De Oled televisie bijvoorbeeld zal binnenkort de huiskamer gaan veroveren. De Oleds zelf vormen  de lichtbron in het toestel en hebben in tegenstelling tot LCD geen achtergrondverlichting nodig.

Onder de noemer Lumiblade werkt Philips aan Oled panelen die zelfs als lichtgevende ramen en interactieve wanden kunnen  worden gebruikt. Overdag kijk je erdoor naar buiten, ‘s avonds is het je lichtbron.

OLED nog volop in ontwikkeling

Oleds geven een zacht en diffuus licht dat een ruimte volledig kan verlichten. Dat maakt de weg vrij voor vernieuwende designs. De Oled heeft een slanke vorm (1,8mm) en is de eerste volledig vlakke lichtbron uit de geschiedenis. Er is geen systeem meer nodig om het licht te verspreiden, de ontwerper heeft volledig de vrije hand.

Tegenwoordig nemen we natuurlijk geen genoegen meer met een schemerlamp naast de bank die we zelf aan- en uit moeten knippen. We verwachten meer van onze verlichting. Interactief en regelbaar, energiezuinig en sfeervol. Dat alles kan met de Lumiblade Living shapes. Bewegingen worden omgezet in lichtimpulsen die de Oleds doen oplichten en zo een aangenaam sfeervol licht creëren.

De techniek is nog volop in ontwikkeling. Nu worden de Oleds nog op glas gemonteerd omdat dit als enige transparante materiaal is dat voldoende bescherming tegen lucht en vocht biedt. Er is onderzoek bezig naar het gebruiken van flexibele kunststof die voldoende bescherming biedt.

Als dat eenmaal mogelijk is, komt de oprolbare Oled dichterbij. Dan kunnen er flexibele en vormbare Oled lichtpanelen worden gemaakt. Stel je voor: je neemt je televisie gewoon opgerold  mee in je handtas en rolt hem op de gewenste picknickplaats weer uit. Barbecue aan, wijntje erbij en gezellig in de buitenlucht naar een spannende voetbalwedstrijd kijken.

Voorlopig moeten we het doen met een Oled tafellamp. De Berlijnse ontwerper Daniel Lorch heeft er al eentje ontworpen met de modules van Philips. Je zal wel even moeten  sparen, de Oled techniek is nu nog behoorlijk kostbaar. De verwachting is dat binnen vijf jaar Oled een betaalbaar prijskaartje heeft.

OLED tafellamp