Het meest duurzame gebouw van Nederland?

Posted on 07 Feb 2014

Deze week opende commissaris van de Koningin Johan Remkes het volledig verbouwde provinciekantoor in Haarlem. Een ware Tour de Force die van een saai en gemiddeld kantoorgebouw een indrukwekkend staaltje vooruitgang en duurzaamheid heeft gemaakt.

Het kantoorgebouw van de Provincie Noord Holland was dringend aan een opknapbeurt toe. Er zijn bij de start van de renovatie een aantal uitgangspunten geformuleerd: het gebouw moest meer werkplekken bieden, toegankelijker worden voor publiek en de duurzaamheid moest aanzienlijk worden verbeterd.

Architectenbureau Kraaijvanger  Urbis ging de uitdaging aan en maakte een ontwerp voor een toekomstbestendig, duurzaam en zeer zuinig kantoorgebouw.

Die laatste wens maakte de weg vrij voor een ingrijpende vernieuwing van het gebouw. De gevel werd vernieuwd en kreeg daarmee een minder anoniem voorkomen dat bovendien beter past in de stedelijke omgeving.

Opvallend is ook de ‘trommel’, een extra ruimte op het binnenterrein die een gastvrije ontvangst  vormt voor het publiek en tevens  ruimte biedt  voor  lezingen en exposities.

Duurzaam

Bij de renovatie is fors ingezet op energiebesparing en duurzaamheid. Elk onderdeel van het gebouw wordt optimaal benut en staat ten dienst aan de duurzaamheid.  De begroeiing op het dak geeft een hoge isolatiewaarde en wordt geïrrigeerd met hemelwater. Warmte en koude-opslag, klimaatruimtes op strategische plaatsen, driedubbel  gebogen isolatieglas en nog paar andere snufjes zorgen voor een goed klimaat en minimaal gebruik van energie.

Door de hoge ramen is er veel natuurlijk daglicht. LED verlichting met sensoren vult de natuurlijke lichtbron aan. De verlichting wordt automatisch in – en uitgeschakeld. Een ruimte die niet in gebruik is, wordt niet verlicht.

Medewerkers hoeven niet meer aan de thermostaat te prutsen: er is geen verwarming of airco in het gebouw. Het driedubbele glas en de planten op het dak isoleren het gebouw. Daarnaast wordt het klimaat op natuurlijke wijze geregeld met klimaatplafonds en warmte-koude opslag.  Het gevelontwerp zorgt voor veel daglicht, maar zonder warmtelast.

Ook bij de inrichting is duurzaamheid het sleutelwoord. Voor de vloeren, wanden en bureaus is gebruik gemaakt van duurzame houtsoorten zoals bamboe en rubber wood.

Al deze technieken hebben  een energiebesparing van 70% opgeleverd.  Het Provinciekantoor krijgt nu het energielabel A+++. Bovendien mag het de titel van meest duurzaam gerenoveerde  gebouw van Nederland dragen. Wat het extra bijzonder maakt, is dat de renovatie binnen de geplande tijd en zelfs ruim binnen de begroting g is gerealiseerd.

Flexplekken

In het gebouw zijn 1000 flexibele werkplekken gemaakt voor de 1400 werknemers. Er werken nu anderhalf keer meer mensen dan voor de renovatie.  Met docker, laptop en mobieltje gaan de ambtenaren aan de slag in ruime lichte ruimtes. Er zijn diverse vergaderplekken, loungevergaderplekken, een eet- en werkcafe en een ontmoetingsplein. Na een eerste periode van gewenning zijn de medewerkers opgetogen over dit Nieuwe Werken.

Met de keuze voor duurzame renovatie in plaats van nieuwbouw en de focus op Het Nieuwe Werken heeft de Provincie Noord Holland een goed voorbeeld gegeven van een toekomstbestendig kantoor.