Hoe het Rijksmuseum LED verlichting toepast

Posted on 30 Mar 2014

Na een langdurige renovatie gaat op 13 april het Rijksmuseum in Amsterdam weer open voor het grote publiek. Wereldberoemde meesterwerken van Vermeer en Rembrandt zijn dan weer in hun volle glorie te bewonderen.  Maar liefst 10 jaar lang is er gewerkt aan het Rijksmuseum.

Het historische gebouw van de hand van architectPierre Cuypers werd in 1885 in gebruik genomen. In de loop der jaren werden er stukjes aan gebouwd waardoor het aanzien van het markante gebouw veranderde. Een doorn in het oog van vele liefhebbers. Na meer dan 100 jaar intensief gebruik was het museum aan een grote opknapbeurt toe en uiteindelijk is in 2004 de renovatie van start gegaan.

Aan de Spaanse architecten Antonio Cruz en Antonio Ortiz uit Sevilla de eer om het gebouw in oude glorie te herstellen, te ontdoen van de latere toevoegingen, de heldere indeling van Cuypers terug te vinden en er een functioneel modern gebouw van te maken dat voldoet aan de eisen van deze tijd. Hun ontwerp combineert de veiligheid en het klimaat van de kunstwerken met de grandeur die bij het Rijksmuseum hoort.

De kunstwerken moeten uiteraard professioneel worden verlicht. Hier is Philips, tevens Founder van het Rijksmuseum, de aangewezen partner voor. In nauwe samenwerking met het museum creëerde  de Nederlandse fabrikant een verlichtingsontwerp met een sterk accent op de beleving van de bezoekers en het behoud van de kunstwerken.

Het lichtontwerp creëert effecten en visuele contrasten die het natuurlijke daglicht nauwkeurig nabootsen. Dit versterkt de beleving van de bezoekers. Niet langer een donker nisje waar een kunstwerk schamel belicht tegen een vergeelde muur hangt, maar het kunstwerk in de hoofdrol met individuele verlichting die regelbaar is met een draagbare applicatie.

De keuze voor LED verlichting was snel gemaakt. Het hoofd tentoonstellingen, Tim Zeedijk vertelt: ,de kunst beleving van de bezoekers en het behoud van onze kunstwerken staan centraal bij alle beslissingen die we nemen. We kozen voor LED verlichting vanwege de zeer hoge lichtkwaliteit. De kleurweergave van deze generatie verlichting benadert bijna het daglicht waarin de kunstwerken tot stand zijn gekomen. Een ander groot voordeel is dat er nauwelijks warmteontwikkeling ontstaat en dat er geen schadelijke UV straling met de bundel wordt meegezonden. Daardoor is de kunst beter beschermt tegen verval. ‘

Met een oppervlakte van ruim 9.500 m² en 7.500 verlichte kunstwerken is het Rijks de grootste museumruimte die ooit is verlicht met LED. Daarnaast verlicht Philips LED verlichting de openbare ruimtes van het gebouw zoals het atrium, de winkel en de restaurants. Ook de buitenruimtes en de gevel van het gebouw baden in LED licht.

Het vernieuwde Rijks toont ruim 8.000 voorwerpen van kunst en vertellen ze samen het verhaal van de Nederlandse geschiedenis vanaf het jaar 1200 tot nu. De looproute door de 80 zalen meet circa 1,5 kilometer. De bibliotheek herbergt 5.4 kilometer boeken. Tussendoor kan de bezoeker op adem komen in 1 restaurant en twee cafés.

De verbouwing heeft bijna 10 jaar geduurd en heeft 375 miljoen euro gekost. Je leest er alles over op www.rijksmuseum.nl. Trouwens: “De nachtwacht” van Rembrandt is niet alleen in het Rijks te zien, maar ook live op Youtube.