LED lampen dimmen zonder dimmer

Posted on 10 Jul 2014

Het team van Nanoleaf – ’s werelds meest energie-efficiënte lamp – heeft een dimbare ledlamp ontwikkeld waarbij je geen dimmer nodig hebt om hem te dimmen. Op zoek naar investeringen op crowdfunding platform Kickstarter, heeft de Nanoleaf Bloom meer dan zes keer de benodigde hoeveelheid ontvangen!

Gewoonlijk worden lampen gedimd met een dimmer. Voor LED zijn er vaak speciale dimmers nodig, waardoor zelfs bestaande dimmers vervangen moeten worden. Echter, door het toevoegen van een ingebouwde microprocessor kan de lamp met een gewone lichtschakelaar worden gebruikt. Wanneer het licht wordt ingeschakeld, wordt de helderheid langzaam gedimd. Zodra het gewenste lichtniveau bereikt is, hoeven gebruikers alleen de schakelaar uit en weer aan te zetten om het daar te houden.

Zelfde specs als Nanoleaf v1

De lamp heeft dezelfde specificaties als de vorige Nanoleaf – het equivalent van een 75-watt lamp met slechts 10 watt aan verbruik. Wanneer gedimd tot 50% helderheid, daalt het energieverbruik tot slechts 2,5 watt.  De standby modus bedraagt 0,5 watt.

Het ontwerp is voorzien van 33 LEDs op een printed circuit board dat is gevouwen in een soort hoekige versie van een conventionele gloeilamp. Dit ontwerp zorgt voor multidirectioneel licht, vergelijkbaar met traditionele gloeilampen. Het ontwerp voorkomt ook dat de lamp oververhit, waardoor het kan worden gebruikt in een gesloten armatuur – iets wat niet mogelijk is met alle LED-lampen.

LED’s worden steeds vaker gezien als de toekomst van verlichting als gevolg van hun duurzame en energiebesparende eigenschappen. Ze openen ook nieuwe mogelijkheden voor creativiteit, automatisering (domotica) en adaptieve verlichting.

Bekijk hier de video van de nieuwe Bloom