LED design verlichting: mooi, functioneel en duurzaam

Posted on 31 Mar 2014

De Led lamp is een ware bron van inspiratie voor designers. Begon de Led lamp als een toch wat saaie brave vervanger voor de gloeilamp, inmiddels is Led zo veelzijdig als maar kan.  De vele mogelijkheden die de techniek biedt, en de voordelen voor zowel het milieu als onze energierekening, sporen designers aan tot  nieuwe en spannende ontwerpen.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een trapleuning geheel uitgevoerd in Led. Een geheimzinnige oplichtende buis die je fysiek en visueel van beneden naar boven escorteert, zacht licht uitstraalt en er bovendien heel  futuristisch uitziet. Dit sieraad voor je huis is te vinden op www.luxuo.com .

Een ander prachtig voorbeeld is de Spiralight, ontworpen door Robin Carpenter. Een ingenieuze constructie van gebogen materiaal met ruim 200 led lampjes die als kleine sterren fonkelend oplichten. De Spiralight heeft een dynamische vorm die beweging en geheimzinnigheid uitstraalt. De designer wilde het effect van een vallende ster nabootsen en dat is haar goed gelukt.

Float lamp

Houd je van naturel, natuurlijke materialen en strakke eenvoud? Dan is Float van Benjamin Hubert iets voor jou. Een hanglamp die is gemaakt van duurzame kurk. Grote blokken Portugees kurk worden met traditionele houtbewerkingstechnieken omgevormd tot een holle lampenkap waar een zacht warm licht uitstraalt. Dit productieproces levert een boel restjes kurk op. Die vormen samen weer een nieuw blok kurk waar weer meer lampen uit worden gemaakt. Een soort recyclecyclus. Float is een simpel en design dat de eenvoud van eco-materialen tot kunst verheft.

De Piano Vloerlamp doet denken aan de verlichting in een ruimteschip. Een staande zuil met strakke horizontale balken die lijken op de toetsen van een piano. Aanraken mag, de toetsen worden niet warm. Dit opvallende ontwerp van Qis design stelt de gebruiker in staat te spelen met licht, maar geeft ook genoeg licht om lekker een boek te lezen.

Liever ouderwets knus en gezellig? De Candela Bar verbindt de Goeie Ouwe Tijd aan Hip and Happening Now.  De candela is een hanglamp die bestaat uit een plank met smeedijzeren details. Op de plank staan zes nostalgische dikke kaarsen. Aan de onderkant geeft een uitgerekte Led lamp een modern accent aan deze klassieke vorm. De candela bar is te vinden op www.willemsimonis.com

Heb je zelf een spannend interieurontwerp waarbij je op een vernieuwende manier gebruik maakt van Led verlichting? Waag een kans en doe mee aan de design wedstrijd via inhabitat.com/lighten-up-Led-design-competition. Veel succes!