Groeten en fruit kweken met LED lampen

Posted on 31 May 2014

In de tuinbouw is de LED een zeer gewaardeerde partner. Om nog meer rendement uit het gebruik van de Led lampen te kunnen halen is onderzoek nodig. Op 16 mei 2013 wordt het gloednieuwe Innovatie & Demonstratie Centrum LED (IDC LED) geopend op het terrein van Wageningen UR in Bleiswijk. In het IDC wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van LED verlichting in de glastuinbouw. Het IDC is een samenwerkingsinitiatief van Philips en Wageningen UR glastuinbouw.

"De tomaat die opgroeit met Led, kan tot tweemaal zoveel vitamine C bevatten als zijn broertje dat het met de zon moet doen" 

De nieuwe generatie LEDs biedt steeds meer mogelijkheden voor de glastuinbouw. Het IDC is speciaal ingericht om op verschillende manieren onderzoek te doen naar de effectiviteit. In het IDC LED kan bijvoorbeeld onderzocht worden of er winst kan worden gehaald uit het gebruik van een bepaald kleurenspectrum LED bij het opkweken van groente.

Dynamische LED belichting

Het IDC LED beschikt over kasafdelingen met voor groenten en bloemen. Verder is een afdeling ingericht met 14 verschillende tafels die zijn voorzien van dynamische  LED belichting die kan worden aangepast. Zowel het spectrum, de lichtsterkte als de positie van de verlichting kunnen worden aangepast aan de onderzoekvraag. Bijvoorbeeld of en hoe de kwaliteit en groei van gewas gestuurd kunnen worden door het gebruik van LED. Ook kan men onderzoeken of de kleur van het licht invloed heeft op de gevoeligheid voor ziekten of het gehalte aan gezondheidsbevorderende stoffen zoals vitamine C.

Over dat laatste heeft Wageningen UR al interessant nieuws te melden. De tomaat die opgroeit met Led, kan tot tweemaal zoveel vitamine C bevatten als zijn broertje dat het met de zon moet doen.

Wageningen UR onderzocht verschillende tomatenrassen en verschillende lichtsterktes. Daarbij gebruikten de onderzoekers speciale LED modules die tussen de planten konden worden gehangen, rondom de trossen tomaten. Die tomaten hangen normaal gesproken in de schaduw, omdat ze tussen de bladeren groeien, een stuk ónder de top van de plant. Dankzij de LEDs kregen de tomaten dus een soort ‘extra zonnetje’.

Twee maal zo veel vitamine C

Bij het tomatenras dat het sterkste reageerde, bevatten de tomaten die met LEDs extra belicht waren, tot twee maal zo veel vitamine C als de tomaten die niet met LEDs waren bijgelicht. De verdubbeling van het vitamine C gehalte kon bereikt worden met een extra dosis licht die neer komt op ongeveer een kwart van de natuurlijke lichtsterkte op een zonnige dag.

Ook in de glastuinbouw laat de LED zich weer van zijn beste kant zien. We zijn benieuwd wat de studenten in het IDC nog meer gaan ontdekken.