Waarom ook grotten nu LED verlichting hebben

Posted on 21 Apr 2014

Overal ter wereld bestaat de mogelijkheid een natuurlijke grot te bezichtigen. In Nederland kennen wij de beroemde grot in Valkenburg waar allerlei activiteiten worden aangeboden. Maar al vlak over de grens beschikken onze buurlanden Frankrijk, Duitsland en België over nog meer grotten die voor het publiek toegankelijk zijn.

De definitie van grot is de natuurlijke vorming van onderaardse ruimtes. Grotten ontstaan door erosie (slijtage van een vast oppervlak), corrosie (aantasting door stoffen in de omgeving) en tektoniek (aardverschuivingen / bewegingen van de aardkorst en gesteente). Er zijn verschillende soorten grotten: lavagrotten, ijsgrotten, brandingsgrotten, windgrotten, karstgrotten, tufgrotten, riviergrotten en onderwatergrotten.

"Algen en mos kunnen schadelijk zijn voor het druipsteen"

Veel grotten, die men kan bezichtigen zijn druipsteengrotten. Water dringt van boven de grot in. In de grot is het nat en vochtig. Het druppelt. En waar het druppelt worden sporen van kalk achter gelaten dat door het water meegenomen wordt de grot in. Er ontstaat een stalactiet op de plaats waar de waterdruppels van het ‘plafond’ van de grot druppelen. De stalactiet groeit hangend naar beneden. Een stalagmiet ontstaat op de plaats waar de druppels op de bodem vallen en groeit naar boven. Soms groeien stalagmieten en stalactieten zolang door tot ze elkaar aanraken en er een zuil ontstaat. Maar er ontstaan ook andere vormen zoals bijvoorbeeld een uit kalksteen gevormde ‘gordijn’. Deze vormen brengen onze fantasie tot leven. De vormen krijgen allerlei namen zoals orgelpijpen, bloemkool, reus, olifant, krokodil, etc.. Ze komen ook in allerlei kleuren van goud, geel, bruin en zelf melkkleurig doorzichtig. Wij staan verbaasd naar de kunstwerken van moeder natuur te kijken.

Uitvinding van de gloeilamp

Zodra je een grot binnenstapt ben je afhankelijk van een lichtbron. Enkel de ingang of opening van de grot geeft licht. Hoe dieper je de grot ingaat, hoe donkerder wordt het en op een gegeven moment zie je werkelijk je eigen hand niet meer voor ogen. Dus zonder licht kunnen wij deze wonderbaarlijke door de natuur zelf geschepte sculpturen niet bewonderen.

Vroeger werden grotten simpel met fakkels belicht. Deze lieten sporen van roet op de gesteentewanden achter en de mooie kleuren van de onderaardse vormen waren niet meer te herkennen.

Met de uitvinding van de gloeilamp werd al gauw elektrisch licht in de grotten aangelegd. Maar met deze lichte en warme grotverlichting ontstond de zogenaamde lamp-flora. Doordat het in de grot geheel donker is groeien er geen planten. Maar nu dat er door de mens licht werd geplaatst krijgt de een of andere plant toch de kans om te groeien. Vooral algen, mossen en varens doen het goed ondergronds. Maar algen en mos kunnen schadelijk zijn voor het druipsteen. Dus worden ze regelmatig met schoonmaakacties verwijderd.

Maar de redding voor de onderaardse fantasie werelden komt eraan. Steeds vaker worden grotten met LED-lampen verlicht. Het grootste voordeel van deze verlichting met Led-lampen is dat de lamp-flora geen kans meer krijgt om te groeien. Maar ook voor het oog zijn er behoorlijk veel voordelen. De natuurlijke kleuren en de reliëfs van het druipsteen zijn beter herkenbaar. Waterdruppels zijn beter te zien en er zijn fantastische lichteffecten die kunnen worden getoond. Maar ook de stroomkosten gaan drastisch omlaag. De LED-lampen verbruiken behoorlijk minder stroom en dit komt het milieu weer ten goede.

Deze trend is in 2010 begonnen en steeds meer grotten kiezen voor de zuinige en voordelige led-verlichting.

Heb je zin om deze led-verlichting eens in een grot te zien, hier volgt een lijstje van grotten met led-verlichting:

België:

Grot van Remouchamps, Remouchamps

Frankrijk:

De Grot van Clamouse, Saint Jean de Fos

Grotte de Choranche, Choranche

Grottes de Font-de-Gaume en Combarelles, Abri de Cap Blanc

Duitsland:

Herbstlabyrinth, Breitscheid

Charlottenhöhle, Giengen-Hürben

Atta-Höhle, Attendorn

Sophienhöhle, Ahorntal-Kirchahorn

Sontheimer Höhle, Sontheim, Schwäbische Alb

Heinrichshöhle, Hemer, Westfalen