Hoe haal je energie uit een voetbal?

Posted on 08 May 2014

In veel ontwikkelingslanden hebben mensen geen toegang tot elektriciteit zoals wij dat gewend zijn. Deze mensen gebruiken meestal een kerosinelamp als verlichting. Deze lamp gebruikt dure brandstof, is schadelijk voor de gezondheid en brandgevaarlijk. Uncharted Play heeft een speelse oplossing voor een nijpend probleem bedacht: de Soccket. Overdag is het een voetbal, ‘s- avonds is het een Led lamp.

Elk betaalbaar alternatief voor de kerosinelamp is vooruitgang. Uncharted Play wil hun uitvinding de Soccket graag op de markt brengen en is bezig met een grootscheepse crowdfunding actie op internet via kickstarter.com.

De soccket is een voetbal die energie vasthoudt. Het principe is simpel. Door met de bal te voetballen, komt er bewegingsenergie vrij. Deze energie wordt opgeslagen in de accu die zich in de bal bevindt. Eenmaal uitgevoetbald, sluit je er een LED lamp op aan. In de bal is een speciaal aansluitpunt hiervoor gemaakt. Een half uurtje voetballen levert ongeveer 3 uur verlichting op.

Soccket LED voetbal

De Soccket is waterbestendig en weegt ongeveer een ons meer dan een gewone voetbal. De bal is gevuld met schuim in plaats van lucht. Dit beschermt de accu en bovendien kan de bal op deze manier niet leeglopen.

De Soccket wordt geproduceerd in de Verenigde Staten en op dit moeten loopt er een pilot in Zuid-Amerika in gebieden waar er geen stabiele toegang tot elektriciteit is.

Social media

Uncharted Play is enthousiast over de Soccket en genereert via internet inkomsten om de bal op grote schaal te kunnen produceren. De eerste 100 exemplaren zijn voor $99,- per bal verkocht aan mensen die het project op deze manier willen steunen. Dat is voor de gemiddelde scholier in een ontwikkelingsland een veel te hoog bedrag. Daarom hoopt Uncharted Play veel geld in te zamelen om de productiekosten omlaag te kunnen brengen.

Er is inmiddels bijna $ 100.000 opgehaald. Als er meer geld binnenkomt, belooft het bedrijf leuke extra’s op de Soccket zoals een energiemeter en de mogelijkheid je mobieltje ermee op te laden.  De Soccket spreekt op deze manier de doelgroep aan die het geld kan opleveren dat nodig is om de Soccket zo goedkoop mogelijk te produceren,  voor diegene die het minste geld hebben. Een innovatief staaltje ontwikkelingshulp waarbij handig gebruik wordt gemaakt van sociale media.

Bill Gates en Ashton Kutcher hebben de Soccket gepromoot via Twitter. Uncharted Play roept mensen die enthousiast zijn over de Soccket om het project via Twitter enFacebook onder de aandacht te brengen. Delen dus!