Een wereld zonder electriciteitsnet, kan dat?

Posted on 30 Mar 2014

Wasmachine, vaatwasser, koffiezetapparaat, broodrooster, strijkijzer, lampen, computers, telefoons, televisies enzovoort… met andere woorden zijn we werkelijk zo afhankelijk van stroom?

De Amerikaanse tv serie Revolution zet zich met dit thema uiteen. “Revolution“ speelt zich af in een wereld, waar sinds 15 jaar geen enkele vorm van elektriciteit meer bestaat. In plaats van de auto, rijdt men in een koets. In plaats van een elektrisch aangedreven trein wordt een oude stoomlocomotief uit het spoorwegmuseum gejat en weer rijklaar gemaakt. Geen vliegtuigen, huishoudelijk apparatuur, geen internet, geen werkende I-Pads of telefoons, geen digitale herinneringsfoto’s, geen licht dat men ‘avonds als het donker wordt aan kan zetten, geen muziek kunnen afspelen, etc…Mensen die op het moment van de stroomuitval in het buitenland zaten vinden hun weg naar hun thuis en gezin niet terug. In deze serie bevindt men zich in een tijdperk die vergelijkbaar is met die van voor de industriële revolutie. Het is een mogelijke toekomst die onze beschaving honderden jaren in de tijd zal terugzetten door het uitvallen van stroom. Zonder stroom zou ik nu niet achter de computer zitten en dit artikel schrijven.

Stroom is vandaag de dag niet meer weg te denken uit ons leven. Wist je dat een gemiddeld huishouden ongeveer 3500 kilowattuur aan elektriciteit per jaar verbruikt? Maar wat moet ik mij eigenlijk onder 1 kilowattuur voorstellen?

1 kilowattuur is vergelijkbaar met de energie, die men opwekt, als men 10 uur lang op de hometrainer staat of als een 100W gloeilamp 10 uur lang licht geeft. Een elektrische kookplaat kan met 1kWh ongeveer een half uur lang warmte geven om te kunnen koken. Een PC of TV kan ongeveer 7 uur lang aanstaan met 1kWh.

De koelkast van elk gemiddeld huishouden vreet het meeste aan stroom. Op de tweede plaats staan de Pc’s en andere kommunicatiemiddelen van onze moderne maatschappij. De tv en de verlichting verbruiken ongeveer even veel stroom. De wasmachine,  de droger en de vaatwasser verbruiken wel minder dan de koelkast, maar maken ieder voor zich 5% deel uit van het jaarlijks stroomverbruik van een huishouden.

Hoe wordt onze honger naar stroom verzadigd?

Elektriciteit kan uit verschillende bronnen opgewekt worden. In Nederland wordt elektriciteit opgewekt door middel van steenkolen, kernenergie, gas, water, zon en biomassa.

In Nederland krijgen wij door de reclames van de energiemaatschappijen het beeld voorgeschoteld dat wij onze elektriciteit voornamelijk uit duurzame bronnen opwekken. In Nederland wordt niet meer dan 10% aan groene stroom opgewekt. Dus bij nader inzien, moeten wij vaststellen dat de kolencentrales in Nederland nog steeds de overhand hebben. Nederland heeft  8 kolencentrales en 6 kolencentrales zijn in de aanbouw of planning. En wereldwijd is dit niet anders. Er worden nog steeds nieuwe kolencentrales gebouwd en gepland.

Het opwekken van elektriciteit gaat dus niet vanzelf en het milieu zal nog jaren vervuild worden. Onze toekomst hangt van een duurzame, betrouwbare en betaalbare energiewinning af.  Elektriciteit uit het stopcontact voelt misschien vanzelfsprekend, maar is eigenlijk een heel kostbaar bezit in deze tijdperk.