Domotica: meet Philips HUE

Posted on 04 Jun 2014

Lampen die met je meejuichen tijdens een voetbalwedstrijd, lampen die je ’s-ochtends zachtjes wakker maken en bij een intiem diner voor twee de finishing romantic touch zijn. Onze nationale trots Philips heeft een app voor het besturen van LED lampen met de naam Hue (www.meethue.com) ontwikkeld die van verlichting een beleving maakt.

Philips Hue werkt met bestaande fittingen en is eenvoudig te installeren. De lampen worden in de armaturen gedraaid en de bridge wordt aangesloten op de Wi-Fi-router. Na het downloaden van de Hue app werkt de verlichting meteen. Een bridge is een klein rond toestel dat functioneert als brug tussen de verlichting en internet.

De Hue app zorgt ervoor dat de lampen in huis op afstand te bedienen zijn met smartphone en tablet. Zowel in huis als vanaf je ligbedje op het strand heb je de volledige controle over de lampen. Je kan de lampen aan laten gaan vlak voordat je thuis komt uit je werk. Ook kan je met de timer een wisselend programma  instellen als je niet thuis bent. De lampen gaan dan niet elke avond op exact hetzelfde moment aan en uit. Zo houd je mogelijke inbrekers leuk voor de gek vanaf je vakantieadres. Beter dan een waakhond!

Een recept voor licht

Op basis van onderzoek in New York, Shanghai en Berlijn naar het effect van verlichting in de woon- en werkomgeving, heeft de Hue app verschillende Lightrecipes. Deze kunnen worden ingesteld en helpen om  te ontspannen, te concentreren of te bewegen. Op deze manier leeft je huis mee met jouw stemming en maak je de sfeer waar jij op dat moment behoefte aan hebt.

Wat deze verlichting extra leuk maakt, zijn de mogelijkheden om te spelen met licht en kleur. De lampen kunnen in verschillende kleuren worden ingesteld. Zo creëer je in elke kamer een eigen sfeer. Is het tijd voor de kleine om te gaan slapen? Dan dimt Hue de verlichting in de kinderkamer. Kijk jij op dat moment een spannende film op televisie? Hue maakt van je woonkamer een thuisbioscoop zodat jij optimaal van je film geniet. De volgende ochtend ontwaak je op natuurlijke wijze door de zonsopgang in je slaapkamer.

In mei 2013 is de Hue app verbeterd aan de hand van de wensen van de gebruikers. Er zijn talloze nieuwe mogelijkheden toegevoegd. De lampen kunnen nu reageren op het weer en veranderen van kleur als het buiten regent. Als je een Facebookbericht of SMS krijgt, geven je lampen je een seintje. Ook kunnen de lampen oplichten in de kleur van je favoriete sportclub  als die aan een wedstrijd beginnen. Je hoeft dus nooit meer iets te missen. Toch liever wat meer rust in je leven? Daar heeft Hue wel begrip voor. Alles kan, maar het hoeft niet: jij kiest van welke mogelijkheden je wel en niet gebruik maakt. Thank you, Hue.

Bekijk hieronder een filmpje van de Philips HUE