Domotica: nooit meer in het donker thuiskomen

Posted on 02 May 2014

Soms lijkt thuiskomen na een lange dag van hard werken op een scene uit een thriller. Je komt aanfietsen en kijkt naar je verlaten huis, helemaal donker. Bij de voordeur sta je in je tas te vissen naar je sleutels. Hoorde je daar iets in de voortuin?  Vlug kijk je in het rond, maar niets te zien. ,,He, die sleutels, waar heb ik ze nou, ik wil naar binnen.“ Ah, eindelijk, daar voel je de huissleutel. Je frommelt de sleutel op de tast in het slot en de deur gaat krakend open. Even lijkt het alsof er een schaduw door de donkere koude gang wegschiet. Geritsel in de tuin, een schaduw in de gang. Durf je eigenlijk nog wel naar binnen? Je stapt geruisloos je huis in en gaat op zoek naar de lichtschakelaar. Als je die hebt gevonden en het licht aanknipt, zie je dat de schaduw werd veroorzaakt door een jas aan de kapstok die even wapperde in de wind toen de deur openging. Nog even kijk je naar achteren de voortuin in. Daar zie je een reclamefolder liggen die zich in het donker nog kon voordoen als een griezelig ritselende sluipmoordenaar.  Opgelucht haal je adem en vervolg je je weg naar binnen. Nu snel naar de woonkamer en de lampjes aan. Gezellig thuis, gordijnen dicht en je avond kan beginnen.

Elke dag een warm welkom

Thuiskomen in het donker is nu gelukkig voorgoed voorbij. Greenwave Reality ontwikkelde een slim systeem met op afstand bedienbare Led lampen.  Onder de naamSmart Lighting brengt energiebedrijf NUON de vondst in Nederland op de markt. Je kan nu met een druk op de knop vlak voordat je zelf thuiskomt, de lampen in huis alvast aandoen.  Zo wacht je elke dag een warm welkom thuis.

De slimme lampen communiceren via internet met je smartphone of tablet. Met een speciale app kan je heel eenvoudig het stroomverbruik in de gaten houden en bovendien de lampen op afstand bedienen. Het is ook mogelijk de lampen voor te programmeren zodat ze aan- of uitgaan op een moment dat je zelf van tevoren kiest. Je kan dit bijvoorbeeld automatisch laten  samengaan met de zonsop- of ondergang.

Met deze slimme verlichting bespaar je jezelf niet alleen angstige momenten in het duister. Door je verlichting zo efficiënt in te zetten, bespaar je energie. Ook voor de vergeetachtigen onder ons die eenmaal op kantoor bedenken dat ze alweer het licht in de badkamer hebben laten branden, is de Smart Lighting een uitkomst.

NUON verkoopt een totaal pakket en losse lampen. Voordat je de app kan gaan gebruiken, sluit je eerst een E manager abonnement af voor € 2,95. De slimme LEDS passen in gewone armaturen. Wel hebben ze een speciaal Lighting Gateway nodig om op afstand via de app te kunnen worden bestuurd. De gateway is in het totale pakketinbegrepen.