De LED lamp wordt steeds platter

Posted on 23 Jun 2014

Al meer dan 100 jaar ziet de gloeilamp er over het algemeen nog hetzelfde uit als Thomas Edison ons het origineel gaf in 1879. De laatste tijd is dat veranderd omdat LED’s en spaarlampen de conventionele gloeilamp hebben uitgedaagd.

"Op het eerste gezicht lijkt het qua vorm op een gewone gloeilamp"

De SlimStyle ziet eruit als een gloeilamp die druk in de weer is geweest op de sportschool. Het licht straalt een helderheid uit, equivalent aan een 60-Watt gloeilamp, maar wordt aangedreven door een LED (light-emitting diode), wat betekent dat het slechts 10,5 Watt verbruikt. Het heeft ook een nominale levensduur van 22 jaar, dus je kunt het aantal keren dat je de lamp tijdens je leven moet verwisselen op een hand tellen.

Het meest vernieuwende aan de SlimStyle is, gek genoeg, het ontwerp. Op het eerste gezicht lijkt het qua vorm op een gewone gloeilamp, maar als je er vanaf de zijkant naar kijkt kun je zien hoe dun het is. Het past nog steeds in een normale fitting, dus het is niet al te dun, maar het is zeker bijzonder en makkelijker in te schroeven.

Dalende prijzen

LED-lampen worden door velen beschouwd als de meest veelbelovende opvolger om de gloeilamp te vervangen omdat ze veel minder stroom verbruiken en geen sporen van giftig kwik, zoals spaarlampen, in zich dragen. Vanaf 1 januari as krijgen zij een grote impuls door het van kracht worden van een federale wet in de VS die het produceren of invoeren van de traditionele 60- of 40-Watt gloeilamp illegaal maakt.

“Op dit moment zijn we echt op een spannend punt aanbeland, omdat LED-lampen de $10-grens hebben doorbroken, en duidelijk nog goedkoper worden als er een subsidiefactor op wordt losgelaten” aldus Sal Cangeloso, auteur van het boek ‘LED-verlichting: Een primeur om de toekomst verlichten’. “We staan nog niet op het punt om er massaal gebruik van te maken -het is zelfs niet helemaal duidelijk waar dat punt precies is- maar op dit moment zijn er twee belangrijke factoren belangrijk: dalende prijzen en het uit de handel nemen van de 40- en 60Watt gloeilampen”.

De Philips SlimStyle-lamp komt op 2 januari 2014 in de VS in verkoop.