Algen houden van LED verlichting

Posted on 25 Feb 2015

Ze zijn slijmerig, groen, bruin en je komt ze overal tegen: algen. Je smeert ze op je gezicht voor een stralende teint of je maakt er sushi van. Maar de algen worden ook gebruikt om biobrandstof van te maken. Deze algendiesel wordt beschouwd als de derde generatie biobrandstof.

Uit algen worden lipiden gewonnen, een soort vetten. Deze  lipiden dienen als basis voor het maken van biodiesel. Een lucratieve business, want een hectare groene algen levert per jaar al gauw vijftien ton biodiesel op.  In de Verenigde Staten zou men afscheid kunnen nemen van fossiele brandstof als er op 24.140 km2 algen zouden worden gekweekt en tot biobrandstof bewerkt.  Zoals alle andere biobrandstoffen is de algendiesel CO2 neutraal.

"Algenkweek heeft minder ruimte nodig dan het verbouwen van gewassen en dat maakt het gebruik van vele hectare landbouwgrond voor traditionele biomassa overbodig"

Het kweken van algen is al met al nog wel een hele klus. De installaties vragen veel onderhoud en er wordt natuurlijk energie verbruikt. Toch levert deze algendiesel wel interessante mogelijkheden op, zeker nu de olieprijzen al een paar jaar hoog zijn. Daarom wordt er wereldwijd onderzoek gedaan naar manieren om de kweek duurzamer en efficiënter te maken.

Algen hebben veel licht nodig om te groeien. En hier komt de LED lamp natuurlijk in beeld. Door zijn lage energieverbruik en de mogelijkheid om de lamp veilig onder water te gebruiken in elke gewenste kleur en sterkte past de LED lamp perfect in een algenbassin.

Omdat de LED lamp 24 uur per dag kan stralen als de zon, groeien de algen sneller en worden ze groter. Ook als we weer een echte Hollandse zomer met veel regen hebben, groeien de algen onder de LED lampen gewoon door. De algen kunnen het hele jaar door worden geoogst wat een stabiele productie van brandstof zou betekenen.  Algenkweek  heeft  minder ruimte nodig dan het verbouwen van gewassen en dat maakt het gebruik van vele hectare landbouwgrond voor traditionele biomassa overbodig.

Algenboerderij

In Nederland zijn er meerdere projecten die experimenteren met duurzame algenkweek met de LED lamp in de hoofdrol.

In Hallum heeft een boerenbedrijf bassins gebouwd waar algen worden gekweekt met LED lampen. Het voedsel voor de algen bestaat uit afval uit de mesttank, zoals warmte, CO 2 en afvalwater. De algen smullen er lekker van en groeien als kool.

Je zou verwachten dat de alg met al deze fantastische eigenschappen en zijn bescheiden eisen als het gaat om verzorging, het meest gewilde plantje ter wereld was.  Maar het lijkt erop dat er nog niet zoveel haast wordt gemaakt om grootschalig aan de alg te gaan.

Een Nederlandse firma heeft plannen om in de Noordzee een algenboerderij aan te leggen. In de VS heeft Sapphire Energy 110 miljoen euro ingezameld om daar een omvangrijke algenteelt te realiseren.

In Zuid-Amerika hebben ze de smaak al wel goed te pakken. In Brazilië en Mexico zijn er fabrieken gebouwd die grote hoeveelheden algen produceren met als doel er biobrandstof van te maken.  Vanaf 2014 gaat de luchtvaartmaatschappij United Airlines jaarlijks 20 miljoen liter algenbrandstof afnemen van de fabriek in Brazilië. Je komt de alg dus werkelijk overal tegen, ook in de lucht.