Waarom de 100W gloeilamp verboden is

Posted on 01 Mar 2014

Wie had dit gedacht dat er een dag zou komen dat de oude gloeilamp door andere lichtbronnen vervangen zou worden.

Sinds begin van de 21e eeuw veroveren LED-lampen en andere energiezuinige lampen de commerciële markt. Daarmee wordt de gewone gloeilamp van het uitsterven bedreigd. Terwijl deze trouwe gloeilamp ons al sinds de 19e eeuw licht in het donker geeft. De 100 W gloeilamp zelf is sinds deze eeuw in de EU verboden, terwijl LED- technici tot nu toe er niet in slaagden een lamp met een vergelijkbare lichtsterkte te ontwikkelen. De felste LED-lamp is gelijk aan de oude 60W gloeilamp.

Maar de 100 W gloeilamp zou al in de eerste helft van 2013 door een nieuw ontwikkelde 10 W LED-lamp vervangen worden. Tot nu toe lukte het de LED- technici niet om een systeem te ontwikkelen dat de warmte voldoende aan kan. Maar met een speciale gepatenteerde bouwwijze is het uiteindelijk wel gelukt. Met deze uitvinding werd er een lamp ontwikkeld, die met slechts 10W behoorlijk energiezuinig is. Namelijk 90 % zuiniger dan de verboden 100 W gloeilamp. Daarmee hoort de 100 W gloeilamp zeker het verleden aan.

De LED- gloeilamp belooft ook andere voordelen. De levensduur van een LED-lamp is 30 keer hoger dan die van een gewone gloeilamp. Ook zijn de nieuwe LED-lampen beschikbaar in twee verschillende kleuren: warm wit voor thuis en bijzonder wit voor de werkvloer. De 100 W LED-lamp heeft een E27 fitting. Deze past dus zonder problemen in iedere lamp.

Het Oostenrijkse bedrijf luminous houdt zich bezig met de ontwikkeling van de nieuwe LED-lampen. Het bedrijf herkent de huidige nadelen van de LED-lampen ten opzichte van de gloeilamp en belooft de LED-lampen te verbeteren. Zo wordt er ook bijvoorbeeld aan gewerkt dat LED-lampen beter gedimd kunnen worden.

Sinds het verbod van de oude gloeilamp in de EU, is er een heleboel gaande bij de ontwikkeling van de LED- techniek. In 2010 was het nog ondenkbaar dat gloeilampen door LED-lampen vervangen zouden worden. Vandaag de dag is het uiterst zelden dat men een ouderwetse gloeilamp nog tegen komt.

Dit jaar nog kunnen wij ons waarschijnlijk verheugen op de hoge felheid van de nieuwe 10 W LED-lamp, die dan de 100 W gloeilamp vervangt. Bekijk hieronder de gerelateerde LED lampen.