Deze E-Reader is dankzij LED ook in het donker te gebruiken

Posted on 01 Mar 2014

LED-verlichting maakt het lezen in het donker mogelijk. Tot nu toe waren het de tablets en smartphones die de E-Book-Reader een stap vooruit waren. Met de nieuwe E-Reader kan namelijk nu ook gelezen worden wanneer het donker is. Dit is te danken aan de nieuwe LED- verlichting. Bij de meeste E-Readers met LED-verlichting, is het handig dat de verlichting ook aan en uit gezet kan worden.

De boekenliefhebbers onder ons kunnen per direct dus ook met de E-Book-Reader in het donker aan de slag. LED-verlichting maakt het dus mogelijk.

De huidige koplopers onder de E-Readers met LED-verlichting zijn de Amazon Kindle Paperwhite, de Bookeen HD Frontlight en de Kobo Glo. Alle drie hebben een E-Ink display. Het leesplezier met dit scherm is net zo hoog als van echt papier. De LED verlichting van dit display kan ook aan en uitgezet worden. Deze verlichting bestaat uit LED-lampjes, die gelijkmatig over de rand van het scherm zijn verspreid. Over het display heen ligt een bijzondere laag die daarvoor zorgt dat het licht gelijkmatig over het scherm wordt verdeeld. Het leeslampje hoort dus bij het verleden met dank aan deze verlichtende LED-lampen-techniek.

Kobo Glo heeft met deze LED-verlichting een toppositie ingenomen, vooral wat de helderheid betreft. Deze is gelijk aan het licht dat wij aan ons bureau gewend zijn, als het buiten donker is en wij het licht aanzetten, om te kunnen lezen.

De HD Frontlight daarentegen verdeeld het licht behoorlijk slechter over het scherm. Zo ontstaat aan de onderste kant van het display een vervelende schaduw.

De HD Frontlight en de Kobo Glo zijn tenslotte helderder dan de Kindle Paperwhite. Wat niet per se nadelig hoeft te zijn. Hoe donkerder het licht, hoe natuurlijker het lijkt voor het oog. Vooral in het donker, maar ook tijdens daglicht worden de pagina’s mooier voor het oog. De kwaliteit hangt dus van de juiste helderheid af. Een nadeel van de Kindle is dat men de verlichting niet helemaal uit kan zetten.

De LED verlichting van de nieuwe E-Readers is niet schadelijk voor de ogen. De E-Reader kan dus nog steeds zijn strijd tegen de vervanging van de op papier gedrukte boeken blijven voeren. Integendeel tot de tablets en smartphones waar het oog direct aan de lichtbron bloot wordt gesteld.

Nog een noemenswaardig voordeel van de verlichting is dat ook het contrast van het beeld versterkt wordt. De achtergrond is zo wit als papier en dit zorgt voor een natuurlijke uitstraling van het scherm.

Helaas heeft deze LED- verlichting niet alleen voordelen. In het donker lezen gaat ten kosten van de accuduur van de E-Readers. Deze wordt door de extra verlichting behoorlijk verlaagd. Waar tot nu toe alleen maar voor het omslaan van een pagina stroom verbruikt werd, trekt de verlichting de accu behoorlijk sneller leeg. Afhankelijk van welke type E-Reader zonder verlichting kan men tussen 8000 en 20.000 bladzijden omslaan. Zodra er gebruik gemaakt wordt van de LED-verlichting, zijn het nog maar 500 bladzijden, die met een acculading omgeslagen kunnen worden.

De bijkomstige LED verlichting van de nieuwe types van de E-Book-Reader zorgt simpelweg daarvoor dat de boekenliefhebbers onder ons met veel plezier ook in het donker met een E-Reader zullen lezen en in de toekomst de bossen gespaard zullen worden. En toch nog even gezegd: bij alle licht omstandigheden komt de nieuwe verlichting neer op voordelen. Niet alleen in het donker, ’s avonds in bed, wanneer uw partner ongestoord een oogje dicht wilt doen, maar ook aan het strand in het felle zonlicht, zorgt de LED-verlichting voor een perfecte schermweergave.