5 tips om te besparen op je energiekosten

Posted on 30 Mar 2016

Wil je meer per maand overhouden voor bijvoorbeeld een weekendje weg of leuke kleding? Door je energiekosten terug te schroeven kun je makkelijk een paar honderd euro verdienen. Hieronder 5 tips die je daarbij helpen, zonder dat je in hoeft leveren aan comfort!

1. Moderniseer je apparaten

De meest prettige manier van energie besparen kost je in eerste instantie wel een investering: vernieuw je apparaten. Een oude televisie gebruikt veel meer energie dan zijn jongere led/lcd broertjes. Het vervangen van je televisie levert je dus al gauw tot 73 euro per jaar op. Heb je nog veel ouderwetse gloeilampen? Moderne led verlichting gebruikt maar 1/5 van de energie voor dezelfde hoeveelheid licht! Besparen kun je ook met het vervangen van je oude koelkast en vriezer. Tegenwoordig hebben alle apparaten een energielabel, dus als je kan investeren verdient het zeker aanbeveling om voor AA apparaten te kiezen!

2. Isoleer je woning

Een tweede manier om je energierekening met honderden euro’s per jaar te verlagen heeft ook een prijskaartje helaas: Isoleer je woning. Hoe minder kans je warmte heeft om je huis te verlaten op ongewenste manieren, hoe minder grondstoffen jij hoeft te gebruiken om er aangenaam bij te zitten. Wederom dus een bespaartip die in eerste instantie geld vraagt, maar zo snel terugverdient, dat het zeker de moeite waard is om je mogelijkheden hiervoor te (laten) bekijken. Meer info vind je op de website van Milieucentraal.

3. Economiseer

Makkelijke manieren om te besparen kunnen niet gegeven worden zonder af en toe een open deur in te trappen. Laat apparaten niet onnodig aan staan, ontdooi regelmatig je vriezer. Opladers niet in het stopcontact laten zitten als ze niet gebruikt worden loopt weliswaar niet veel hoger op dan 4 euro per jaar, maar de televisie van stand-by halen (64 euro p/j) en je beeldscherm uitzetten bij downloaden (20 euro p/j) doen al sneller een duit in het zakje. Stroomvreters bij laag tarief aanzetten verlaagt je rekening nog sneller, zonder ook maar iets op kwaliteit van leven in te hoeven leveren.

4. Was op lagere temperaturen

Chemisch gezien is er steeds meer mogelijk. Was het enkele jaren geleden nog absoluut noodzakelijk om je was en je vaat op kokende temperaturen te brengen om ze schoon te krijgen, tegenwoordig kunnen alle hulpmiddelen zo gekozen worden dat 30% genoeg is om er netjes bij te lopen. Dit bespaart bij gemiddeld verbruikt al snel tot 23 euro per jaar.

5. Stap over op voordelige groene stroom

Ten slotte kun je je energiekosten ook bij de bron aanpakken. Energie besparen gaat niet alleen om geld, dus laat die oude kolencentrales maar links liggen. Groene stroom is tegenwoordig net zo voordelig, en op de website van de Nederlandse energieleverancier ENGIE kun je heel makkelijk berekenen wat jouw maandelijkse energiekosten zijn. Vergelijk dit bedrag met het maandelijkse voorschot wat je nu betaalt, en je hebt een idee hoeveel je kunt besparen.